Trening og løpskjøring i kulde

Årstiden vi har gått inn i kan by på kalde temperaturer over hele landet, om enn i ulike perioder. Det krever ekstra omtanke når hesten skal trenes og delta i travløp.

Hester har på et generelt grunnlag stor evne til å tilpasse seg lave temperaturer, og de aller fleste trives veldig godt ute på fine, kalde vinterdager. Tilsvarende har hesten også gode forutsetninger for å tåle både trening og konkurranse på kalde dager, så lenge den er frisk.

For å holde hesten frisk er det viktig å ta hensyn til de lave temperaturene og tilrettelegge rutinene i tråd med dette. Nedenfor informeres det om endel ting som det er viktig å tenke på når hesten skal utsettes for harde belastninger i kulden.

Stallen
For oss mennesker oppleves det godt å stenge dørene i stallen når det er kaldt ute. I noen staller er det også viktig for eksempelvis å unngå at vannet skal fryse. Men for hestens del er det ikke nødvendig at stallen er varm, så lenge den er tørr og trekkfri. For hester som er klippet, eller har kort pels, kan lave innetemperaturer kompenseres ved å legge på den et godt teppe.

God luftkvalitet er en viktig forutsetning for at hesten skal holde seg frisk og rask, og spesielt for å unngå problemer med luftveiene.

Når dører, luker og vinduer stenges og ventilasjonsanlegg skrus ned eller helt av, blir luftfuktigheten raskt uheldig høy. Spesielt gjelder dette om hestene er svette og våte etter en treningsøkt. Høy luftfuktighet og dårlig ventilasjon gir bedre grobunn for muggsporer og høyere konsentrasjoner av skadelig ammoniakkgass. Et annet moment for å holde luftfuktigheten nede er å unngå å tørke våte dekken i stallen.

God ventilasjon bør derfor prioriteres fremfor å holde temperaturen i stallen oppe, og luftfuktigheten bør holdes på et nivå som hindrer dannelse av kondens. Varmekabler på vannrør vil hindre at vannet fryser om vinteren. 

Foring og væskebalanse
Hesten har god evne til å regulere kroppstemperaturen selv på kalde vinterdager forutsatt at den har rikelig tilgang på grovfor. For endel hester kan det være nødvendig å øke mengden med grovfor i perioder med svært lave temperaturer.

Videre er det like viktig at hesten har fri tilgang på rent drikkevann i kalde perioder som i varme, både ute og inne. Det å sørge for vann til hesten i kulda kan være utfordrende, men likeså er innsatsen viktig blant annet for å unngå sykdom som forstoppelseskolikk. Dehydrering vil også svekke hestens evne til å prestere godt i trening og løp. Et tips for å sørge for at hesten får i seg nok væske i kulda kan være å tilby den lunket vann. Forskning har vist at mange hester drikker mer når de tilbys temperert vann enn om de får iskaldt vann. Et annet råd er å tilby hesten kraftfor tilsatt så mye (lunkent) vann at det får en grøt- eller suppelignende konsistens.

Trening og konkurranse
En frisk hest tåler å bli utsatt for harde anstrengelser også i streng kulde, men det er viktig å ha rutiner som hensyntar forholdene. Oppvarming av hesten tar lenger tid når det er kaldt, og fordi hesten nedkjøles raskt bør oppvarmingen gjøres tettere opp til løpet/treningen enn når det er varmt i været.

Etter løpet/treningen bør hesten beskyttes mot nedkjøling ved at den raskt pakkes godt inn i varme tepper. Dersom man normalt bruker lang tid på å skritte hesten etter løpet, kan dette erstattes med å leie på hesten etter at den har fått på seg tepper.

Det anbefales også å være forsiktig med å vaske større deler av hestens kropp etter løp. Bruk av vann bløtgjør pelsen i enda større grad enn hestens egen svette gjør. Spesielt bør man være forsiktig med dette dersom hesten skal transporteres hjem på en kald transport etterpå.

Et godt råd er også å ta med noen ekstra skift med tepper til hesten når kulda er på sitt strengeste, slik at hesten kan få på seg tørre tepper etter løpet, og før den skal transporteres hjem.

Transport
Svært få hestehengere, eller andre transporter, har isolerte rom der hesten plasseres. Det medfører at transporten ofte er en kald affære for hesten, og det er derfor viktig å beskytte den ved hjelp av gode tepper som dekker alle de store muskelgruppene, også på hals og nakke. Spesielt gjelder dette i etterkant av løp når hesten gjerne transporteres fuktig/våt.

Husk også på at luftkvaliteten på en hestetransport kan bli svært dårlig dersom alle ventilasjonsluker stenges helt igjen. Det kan derfor lønne seg å sørge for noe luftgjennomstrømning, og heller kompensere dette med et ekstra tykt teppe på hesten.

Les også