Løpskjøring i kulde

Over store deler av Norge blåser det inn kalde luftstrømmer fra Nordpolen og Sibir. Det gjør det nødvendig å ta ekstra hensyn til hesten når den skal starte i travløp.

Foto: Hesteguiden.com

Hestene har generelt stor evne til å tilpasse seg lave temperaturer, og regulerer normalt kulde bedre enn varme. Det gjør at hestene også har gode forutsetninger for både å trene og konkurrere selv i streng kulde. Det er likevel nødvendig å ta noen ekstra hensyn til hesten når den skal ut og starte i travløp i så streng kulde som den som rammer deler av landet akkurat nå.

Transport til og fra banen:
Svært får hestehengere eller andre transporter har isolerte rom til hestene, noe som kan gjøre transporten til en kald affære for hesten. Av den grunn er det å kle godt på den, spesielt dersom hesten er svett/fuktig, helt avgjørende for å holde hesten varm. Tørre og tykke tepper, gjerne i flere lag, bør dekke hele hesten fra hodet og bakover til over haleroten.

En forutsetning for at teppene skal varme godt er at materialet evner å transportere bort fuktighet. Unngå at hesten blir stående for lenge med våte/fuktige tepper.

Inneklimaet på en transport kan by på utfordringer, da det ikke er heldig for hesten hverken å bli stående i trekk eller høy luftfuktighet. Det er derfor viktig å finne en løsning som både sikrer noe luftgjennomstrømning uten at det blåser inn fra åpne luker og vinduer. Et godt råd kan være å stoppe noen ganger for å lufte ut av transportrommet mens bilen står stille.

Det anbefales uansett å stoppe for å sjekke til hesten dersom man har litt reisevei hjem fra løpsbanen.

Oppvarming til løp:
Av flere grunner bør man bruke lenger tid på oppvarming av hesten når det er svært kaldt, samtidig som det er hensiktsmessig å varme noe tettere opptil løpet fordi hesten kjøles raskere ned imellom oppvarmingen og løpet.

Et godt råd kan være å forvarme hesten i rolig tempo før kusken tar over. På den måten kan man sikre at hesten får tid til å bli god og varm, samtidig som man også hensyntar kusken som allerede tilbringer mye tid ute i kulden under løpsdagen.

Hesten må deretter pakkes godt inn i tepper frem til løpet. Varmetapet hos hesten er størst fra de store hudområdene over nakken, ryggen og krysset, og det er derfor viktig at teppene dekker godt over disse områdene.

Vær oppmerksom på at om hesten kommer ut til løpet med kalde og stive muskler, kan det øke belastningen på hestens ledd og sener.

Etter løpet:
Etter løpet bør hesten beskyttes mot nedkjøling ved at den raskt får på seg tørre og varme tepper. Dersom man normalt bruker lang tid på å jogge eller skritte hesten etter løpet, kan dette erstattes med å leie på hesten etter at den har fått på seg tepper.

Det anbefales ikke å vaske/spyle hestene over de store muskelgruppene på kroppen når det er kaldt. Bruk av vann bløtgjør pelsen i enda større grad enn hestens egen svette gjør. Spesielt bør man være forsiktig med dette dersom hesten skal transporteres hjem på en uisolert transport.

På baner der hestene kan oppstalles inne, kan det være lurt å ta seg litt ekstra tid slik at hesten får tørket pelsen noe før den settes på transporten hjem. Det vil både bidra til å holde hesten varm, samtidig som det vil ha en positiv effekt på luftkvalitet hos hesten på transporten hjem.

Les også