En ny avlssesong i vente

Nå står vi i startgropen for årets avlssesong. Noen få føll har sett dagens lys, mens flere er på vei. DNT har oppdatert sin nettside med nyttig informasjon for oppdrettere og hingsteholdere.

Foto: Hesteguiden.com

For at kåret/avlsvurdert hingst skal kunne fungere i avl, er hingsteholder/hingsteeier ansvarlig for å søke om bedekningstillatelse hos DNT det året hingsten skal fungere i avl. Søknadsskjema for dette finnes her:

Søknad om bedekningstillatelse

Oversikt over hingster det er søkt om tillatelse på oppdateres fortløpende under informasjon om «avl» på travsport.no. Gå til oversikten ved å klikke her. Vi minner for øvrig om det digitale verktøyet breedly.com, der man blant annet finner utfyllende informasjon om kaldblodshingster.

Rapportering av bedekningsresultat i 2023

Rapportering av resultat av bedekning gjort i 2023 gjøres på en enkel måte i DNTs medlems- og hesteeierportal, Min Side. Under oversikten for «mine eide hester» i Min Side vil de hoppene som det er registrert bedekning på i 2023, ha tilgjengelig fødselsmelding. Eier av hoppe kan via denne fødselsmeldingen registrere resultat av bedekningen. Hoppeiere som ikke har registrert brukertilgang i Min Side vil motta fødselsmeldingen via e-post eller post. Hvis du mangler tilgang til Min Side og ønsker dette, er det bare å ta kontakt med oss i DNT på , og vi vil hjelpe deg med brukertilgang. 

Vær oppmerksom på at hvis et føll eventuelt registreres som udøpt, må hoppeeier sende navnforslag per e-post/post etter registreringen av fødselsmelding. Dersom hoppen gikk tom, har resorbert/kastet eller føllet døde, skal dette også registreres via fødselsmeldingen.

Innrapporterte bedekninger 2023

Vedlagt følger liste over hopper som er registrert bedekt i 2023, ajour pr. 01.02.2024. Se oversikten her:

Bedekninger 2023

Hvis du ikke finner hoppen din på listen må du ta kontakt med hingsteholder. Hingsteholder må registrere dette på Min Side eller gi DNT skriftlig beskjed om hoppe, hingst og bedekningsdato. Ved bedekning i utlandet er hoppeier selv ansvarlig for å gi beskjed til DNT. Dersom bedekning 2023 ikke er innrapportert vil du ikke ha mulighet for å innrapportere resultat av bedekning for 2023. E-post: 

Oppdretter

Oppdretter av føll under norsksertifisert hoppe er den som ved føllets fødsel er registrert i DNTs register som eier av moren. Ved eventuell endring av oppdretter skal søknadsskjema endring av oppdretter fremlegges samtidig med registrering av føllet. Søknad skal foreligge på DNTs standardiserte skjema: 

Søknad om endring av oppdretter

Sertifiseringspakker for føll født 2024

Sertifiseringspakker vil bli sendt til oppdretter fortløpende. Nytt av året er at føll født i utlandet skal ha mikrochip fra landet de er født i, det vil si at sertifiseringspakker til disse føllene sendes uten norsk mikrochip.

Prisliste 

Det er en besparing på kr 300,- ved å registrere resultat av bedekning på «Min Side» kontra manuell innsending av fødselsmelding. Minner også på at det vil ilegges ett gebyr ved for sen innrapportering av født føll. Se prisliste for DNTs tjenester her:

Prisliste

Lurer du på noe?

Har du spørsmål om avl og oppdrett av travhest? Da er du velkommen til å ta kontakt med oss i avdeling for avl og hestevelferd i Det Norske Travselskap! 

Les også