Forhold ved styrearbeid i BVT

I normale fall er varslingssaker og saker som behandles av DNTs Påtalekomite ikke offentlige. Når part i saken selv har valgt å offentliggjøre sak som er under utredning, og det finnes offentlig interesse i utfallet av saken, velger styret i DNT å gjøre Påtalekomiteens tekst fra protokollen i denne saken kjent.

DNT mottok henvendelse fra flere styremedlemmer i det tidligere styret i Buskerud og Vestfold Travforbund (BVT), der de ba DNT vurdere forhold ved styrearbeidet i BVT. Styret behandlet saken i styremøte nr. 1/24 og fattet følgende vedtak: «Innsendt sak fra tidligere styre- og varamedlemmer i Buskerud og Vestfold Travforbund oversendes DNTs Påtalekomité for vurdering, etter innhentet forklaring fra tidligere leder og nestleder i forbundet.»

DNTs Påtalekomite har nå behandlet saken, og skriver følgende i sin protokoll:

«Det vises til sak 1/24 fra møte i DNTs påtalekomité 04.03.24 der Påtalekomiteen fattet følgende vedtak: «Med bakgrunn i henvendelse fra DNTs styre vil DNTs påtalekomité følge opp saken og utarbeide grunnlag for sluttbehandling. Det er besluttet å fortsette med arbeidsmøte 12.03.24.»

Utreder Steen Morten E. Johansen redegjorde for sine undersøkelser og advokat Niels R. Kiær redegjorde for sine vurderinger og saksfremlegg.

Påtalekomitéen skal jf DNTs lov § 7.3 avgjøre hvilke saker som skal påtales til DNTs domskomité for brudd på DNTs straffebestemmelser. Vilkårene for å påtale et forhold er at brudd på den objektive gjerningsbeskrivelsen i § 11.2 er bevist, og at det i tillegg foreligger uaktsomhet eller forsett jf. § 11.3 (1). Enhver rimelig tvil skal komme påtalte til gode jf. § 12.4 (2).

Påtalekomiteens utredning viser først og fremst ikke ubetydelige mangler ved styrearbeidet til BVT. Selv om styrearbeidet skulle være ubetalt, må det stilles større krav til kvaliteten ved oppfølging av arbeidet. Det er utfra alminnelig organisasjonsskikk ikke akseptabelt at innkallinger sendes kort tid før møtet, eventuelt at dagsorden utvides med kort varsel og at det går uker og i noen tilfeller måneder til endelig protokoll fra møter foreligger. Utredningen gir også indikasjoner på at det foreligger en dårlig organisasjonskultur i BVT, og at det også forelå konflikter mellom to eller flere styremedlemmer.

Vedtak:
Mottatte opplysninger om styrearbeidet i Buskerud og Vestfold Travforbund knyttet til utarbeidelse av protokoll fra styremøte nr. 6/2023-2024 gir ikke grunn til å konstatere at det foreligger et brudd på DNTs straffebestemmelser.»

DNTs Påtalekomite mener altså at manglene ved styrearbeidet først og fremst må løses organisatorisk i BVT.

Styret i Det Norske Travselskap

Les også

Organisasjon

Styremøte 3. mai

3. mai er det styremøte i Det Norske Travselskap (DNT). Her får du informasjon om de sakene som styret skal behandle. Du kan også melde deg på digitalt informasjonsmøte som avholdes etter styremøtet.