Avlsstimulerende tiltak

Sak om avlsstimulerende tiltak ble behandlet på styremøte i DNT 3. mai.

Foto: Hesteguiden.com

DNT har mottatt henvendelse fra landets hingsteholdere som varsler betydelig lavere interesse for oppdrett av begge raser. Avlskomiteen i DNT diskuterte henvendelsen fra hingsteholderne 24. april og de ser også med bekymring på situasjonen. Styret ble under dagens styremøte presentert henvendelsen fra hingsteholderne, samt avlskomiteen sin behandling av saken, med forslag til mulige tiltak.

Styret har forståelse for at oppdrettere av travhester i Norge står i en utfordrende situasjon. I 2024 har DNT budsjettert med et betydelig underskudd og valgt en strategi som baserer seg på å gi hesteeieren økt stimuli og forutsigbarhet. Styret diskuterte en eventuell omdisponering av midler i DNTs budsjetter opp mot forslag om avlsstimulerende tiltak, herunder følltilskudd.

- Styret ønsker å jobbe langsiktig og vurderer at den totale attraktiviteten for å holde på med travsport i stor grad handler om attraktive vilkår og opplevelser for hesteeiere. Med dette som bakgrunn har styret tidligere valgt å øke premiene med 25 millioner kroner i år, som finansieres gjennom låneopptak. Styret mener at vi skal opprettholde denne strategien og velger derfor å ikke innføre følltilskudd i år, forteller styreleder Erik Skjervagen.

- Årets premieøkning vil gi 3 millioner kroner mer i oppdretterpremier. Av andre avlsstimulerende tiltak har vi tidligere vedtatt at det ikke skal være avkortning på oppdretterpremier i utland i år. Videre har vi en satsning gjennom Avlssjansen og det moderne stallkonseptet avlsstall er nå etablert som en stiftelse. Alle disse tiltakene mener vi er langsiktige tiltak som er viktige for å stimulere til oppdrett av travhester. Vi skal samtidig jobbe aktivt mot myndighetene om sportens rammevilkår og der vil den negative utviklingen av avl av hest være en sentral faktor, forteller Skjervagen.

Les også