Hvorfor avle norskfødt?

Alle land som har travsport av betydning har i stor grad basert denne på eget oppdrett. Her i landet har Det Norske Travselskap tatt dette inn i sin formålsparagraf: «DNT har til formål å fremme en sunn og koordinert utvikling for norsk travsport, og utvikling av slike hesteslag som anses skikket til grunnlag for avl av en for landet nyttig hest.» Gjennom 150 år har dyktige hestefolk avlet fram norske varmblodstravere som i dag konkurrerer med de beste i verden og har hatt suksess fra New York til Paris, samtidig som vår kaldblodstraver dominerer i de to landene hvor den benyttes til travsport.

Illustrasjonsfoto. Foto: Eirik Stenhaug

Travhesten er av stor samfunnsøkonomisk betydning, og fører til en god verdiskapning. Regner man med ikke bare selve hesteholdet, men også den rekken av aktiviteter knyttet til bruken av travhesten, representerer dette flere tusen næringsårsverk. Avl av norske travhester skaper positive resultater i form av arbeidsplasser og et aktivt jordbruk med kulturbeiter og annet. Videre trygges begge raser, kaldblod og varmblod. Norsk oppdrett har vist seg bærekraftig nasjonalt og internasjonalt. Den norske hesten har vært representert med gode resultater i hele Europa.

To raser
Dagens kaldblodstraver er i en videreutvikling av hestene som i hundrevis av år ble brukt i landbruket, i tømmerskogen og i transporten her i landet.
I en kort periode fra slutten av 1800-tallet og fram til traktoren gjorde sitt inntog ble det lagt vekt på å få dølehesten så tung som mulig, men mye takket være travsporten beholdt vi nok av de lettere hestene.

Varmblodstraveren som dominerer i hele verden i dag ble utviklet i USA med bruk av fullblodshingster på flere andre raser. Siden midten av 1800-tallet ble det en egen rase, Standardbred. Importer fra USA ble basis for de europeiske varmblodtraverne, også de franske selv om de blir sett på som en egen rase i hjemlandet.

Avlsstimulering
DNT har opp gjennom årene innført mange tiltak for å få flere til å drive oppdrett av travhester og for å stimulere til kjøp av norskfødte hester framfor å importere.

Løp for norskfødte
For det første er det mange løp som er forbeholdt travere oppdrettet i Norge. Dette gjelder mange av de største løpene som kjøres her i landet, og spesielt løp for de unge hestene. På kaldblodssiden har vi en avtale med Svensk Travsport, slik at nesten alle løp, også Kriterium og Derby, i begge land er åpne for begge lands oppdrett.

Mønstringsløp
Norskfødte hester har muligheter for å begynne å tjene penger allerede som toåringer uten å konkurrere, i og med at det arrangeres mønstringsløp hvor hestene må trave distansen innenfor en viss tid.

Oppdretterpremie
Norske oppdrettere mottar en viss prosentandel av det deres oppdrettede hester oppnår i premier i løp. Denne ordningen er differensiert ut fra alder og det er mest å tjene på at hestene konkurrerer i Norge.

Klasseløpsauksjon
DNT arrangerer en årlig auksjon av ettåringer i forbindelse med Klasseløpshelgen på Bjerke i september. Den gir norske oppdrettere en mulighet til å nå fram til mange kjøpere og til å oppnå den prisen som markedet bestemmer.