Har du møtt dyrevelferdskontrollørene våre?

Når det avvikles travløp er det alltid en dyrevelferdskontrollør til stede. Har du lurt på hvem de er og hva de gjør under løpsdagen?

Foto: Hesteguiden.com

Fra og med 1.juli i fjor trådte den nye forskriften om velferd for hest og hund i konkurranser i kraft. I denne stiller myndighetene krav om at det alltid skal være en dyrevelferdskontrollør til stede når det avvikles travløp.

Dyrevelferdskontrolløren er altså til stede for å bidra til å håndheve regelverket som travsporten har utarbeidet for å ivareta hestenes velferd når de deltar i travløp. Under løpsdagen er dyrevelferdskontrolløren å finne i hesteringen/stallområdet på banen, iført jakker med påskriften 'dyrevelferdskontrollør' slik at de skal være lette å kjenne igjen.

Gjennom sitt arbeid skal dyrevelferdskontrolløren bidra til at hester ikke deltar i løp dersom de av ulike grunner ikke er i konkurransemessig skikk. En viktig del av arbeidet innebærer derfor å gjøre observasjoner av hestene når de ikke har på seg seletøy, tepper, bandasjer eller lignende, samt å følge opp hestene etter både oppvarming og løp. Dersom dyrevelferdskontrolløren ser det som nødvendig å kikke nærmere på en hest, skal dette alltid gjøres i samråd med hestens trener eller annen represenstant. Dyrevelferdskontrolløren tar ingen avgjørelser på egenhånd, men overlater saken til stevneveterinæren, dommernemnden og/eller plassjefen dersom det er forhold rundt hesten som ikke er helt i orden.

En annen viktig oppgave for dyrevelferdskontrolløren er å kontrollere at den sko- og sulkyinformasjonen som er rapportert inn er korrekt. Slike kontroller foretas enten rett før hestene kjører ut i banen til defilering og/eller prøvestart, eller i det hestene kommer ut av banen etter løpet. Oppdages det feil eller mangler i informasjonen blir dette rapportert videre til dommernemnden på banen. 

Skulle det oppstå en ulykke, eller annen uønsket hendelse under løpsdagen, står dyrevelferdskontrolløren klar til å bistå stevneveterinæren eller andre funksjonærer. Våre dyrevelferdskontrollører kan også være behjelpelige med å formidle kontakt med stevneveterinæren på banen, eller den veterinæren som er i beredskap under løpsdagen.

Les også