- Hesten gjør ikke forskjell på oss mennesker

På Gaustad i Oslo tilbyr Oslo Universitetssykehus hesteassistert terapi for unge rusmisbrukere. Denne uken fikk de overrekt en gave på 21 000 kroner etter et tiltak gjort i forbindelse med Dyrsku’n.

På besøk: Fra venstre ser vi Agnar Svartdal (Øvre Telemark Tråvlag), dølahesten Snippen, Christina Thorpe (spesialsykepleier ved stallen), Silje Hancke-Olsen (hesteansvarlig ved stallen) og Kjetil Hynne (Bø Tråvlag). Foto: Det Norske Travselskap

Dyrsku’n ble avholdt i september og ved standen til Det Norske Travselskap ble det arrangert et lotteri, med Bø Tråvlag og Øvre Telemark Tråvlag i spissen. Inntektene i sin helhet skulle gå til Stallen på Gaustad, som tilbyr hesteassistert terapi. I alt ble det solgt lodd for over 21 000 kroner og denne uken fikk Stallen på Gaustad overrekt pengene.  

- Det ble et godt engasjement om Dyrskun-lotteriet. Vi er svært glade for å kunne dele ut disse pengene til det gode tilbudet på Stallen på Gaustad. Et slikt arbeid er det viktig å støtte opp om, forteller Kjetil Hynne fra Bø Travlag - en av initiativtakerne til lotteriet. 

Hesteassistert terapi

Stallen på Gaustad er en poliklinikk under Oslo Universitetssykehus som tilbyr hesteassistert terapi. Med et behandlingsteam bestående av psykolog, klinisk sosionom, spesialsykepleier, etolog og hestefaglærlinger tilbys terapi der hestens bidrag er selve kjernen i behandlingen. Behandlingen tilbys unge rusmisbrukere, men også pasienter med psykiske lidelser.

- Vi arbeider etter «Gaustadmanualen» som er en egenutviklet behandlingsmetode. Ved hjelp av hesten jobber vi for at pasientene skal komme i bedre kontakt med seg selv og ha en såkalt emosjonell modning. Til forskjell fra annen tradisjonell behandling der samtalen er i fokus, er hesteassistert terapi en mer erfaringsbasert terapiform, der pasienten gjennom ulike øvelser sammen med hesten skal tolke og legge meningen til det som skjer og hvor målet er at pasienten selv kan utvikle større egenforståelse og fleksibilitet i møte med livets utfordringer, forteller Christina Thorpe som er spesialsykepleier ved Stallen på Gaustad.

- Hesten er helt unik i form av at den ikke gjør forskjell på oss mennesker. Den tar oss for den vi er, uavhengig av hvilken historie vi kommer med. I tillegg er den svært sensitiv og registrerer små endringer i oss mennesker. Hesten responderer intuitivt på hvordan vi har det. Dette er blant egenskapene som gjør den så unik i en terapeutisk sammenheng, forklarer Thorpe.

Travhester blant de firbente terapeutene

På Stallen på Gaustad står det i dag sju hester, og samtlige av de særnorske hesterasene er representert på stallen. Blant de sju hestene finner vi den 19 år gamle kaldblodstraveren Wolmer, til daglig kalt Rambo. Wolmer kan ikke skryte av noen karriere i travbanen, men det kan derimot den ni år gamle nordlandshesten Augdals Dajm gjøre som har flere starter i ponniløp på Forus Travbane å vise til. Sammen med tre dølahester og to fjordinger deltar de i dag i behandlingstilbudet på Gaustad.

- De særnorske hesterasene egner seg spesielt godt i tilbudet vårt. Når vi velger ut hester er vi opptatt av å finne hester som er kontaktsøkende til oss mennesker og som tør å være seg selv, sier hesteansvarlig Silje Hancke-Olsen.


Ponnitraver: Nordlandshesten Augdals Dajm har vært ponnitraver. I dag bor han på Gaustad og er en sentral deltaker i tilbudet ved Stallen rus- og avhengighetsbehandling ung. Her ser vi Augdals Dajm i prat med Kjetil Hynne. Foto: Det Norske Travselskap 

Skal kjøpe nytt og etterlengtet utstyr

Pengene fra Dyrskun-lotteriet kommer godt med til driften av Stallen på Gaustad. Nå skal de gå til innkjøp av nytt hesteutstyr.

- Vi er svært takknemlig for at Bø Tråvlag, Øvre Telemark Tråvlag og Det Norske Travselskap ønsket å donere pengene til oss. Nå skal vi ut å kjøpe nytt og etterlengtet utstyr som vi trenger til behandlingstilbudet vårt, sier Marianne Borge Solvam som er enhetsleder ved poliklinikken på Gaustad.


Kaldblodstraver: 19 år gamle Wolmer (e. Frigg Mollyn u. Bless Stjerna) fikk ingen karriere som travhest, men gjør en strålende jobb som terapihest! Fotografen prøvde å få til et ordentlig bilde, men ikke helt ulikt en del andre kaldblodshester var Rambo (kallenavn) mest opptatt av det som var i høyhekken. Foto: Det Norske Travselskap

"Hesten er helt unik i form av at den ikke gjør forskjell på oss mennesker. Den tar oss for den vi er, uavhengig av hvilken historie vi kommer med"

Christina Thorpe , Spesialsykepleier ved Stallen rus- og avhengighetsbehandling ung

Les også

Organisasjon

Med fokus på arrangementer

DNT arrangerer utviklingskonferanse fredag 6. september. På agendaen til årets konferanse står blant annet resultater fra nye markedsføringstiltak og utvikling av arrangementer.