Avlsvurdering av varmblodstraver

Fredag 15. mars blir det avlsvurdering av varmblodstraverhingster på Bjerke Travbane. Innmeldingsfristen er 20. februar.

Foto: Hesteguiden.com

Avlsvurdering er en tjeneste som de siste årene Det Norske Travselskap (DNT) har leid Norsk Hestesenter på Starum til å arrangere, men som nå er tilbake i regi DNT.

Dersom du har en varmblodshingst som du ønsker å vise er innmeldingsfristen 20. februar. Skjema for innmelding finner du nederst i denne saken. Har du spørsmål kan du kontakt DNT på

Prisen er kr. 12 000,- og dette inkluderer eksteriørbedømmelse, helse- og røntgenundersøkelse. Røntgenbilder og helseattest utføres på Bjerke dyrehospital. Eksteriørbedømming utføres av avlsvurderingsnemnda, og hingstene blir vist med offentliggjøring av dommerkort og poengberegning når alle er ferdige. Tidslinjen legges når vi ser antall påmeldte. Vi håper at flest mulig kan kjøre til/fra på dagen, men ved behov for oppstalling vil dette bli ordnet.

Alle hingster som vises vil bli godkjent, unntatt de med alvorlige helsedefekter. Framvisning er en forutsetning for at avkommene skal få fulle rettigheter som deltagelse i Klasseløpene med tilhørende årgangsløp og rett til oppdretterpenger.

Bedekningstillatelse

Enhver bruk av varmblodstraverhingst til avl i Norge, betinger at det løses bedekningstillatelse hos DNT for det aktuelle året. Dette er en forutsetning for at et eventuelt føll skal kunne bli registrert som traver. Denne må løses for:

For å kunne avle norskfødte føll med godkjent hingst stasjonert i Norge gjelder følgende:

  • Hingsten må være kåret (kaldblod) eller avlsvurdert (varmblod) og erklært fri for defekter som gir avlsforbud.
  • Hingst som er avlsvurdert ved fysisk framvisning i annet nordisk land behøver ikke vises på avlsvurdering i Norge, men det må søkes DNT om godkjenning for Norge. Pris for teoretisk avlsvurdering er kr 3.250. Du kan søke om dette ved å benytte skjemaet som følger nederst i denne saken. Frist for søknad om sæd fra importhingster er 1. mars
  • Hingst som ikke er godkjent i Norge eller annet nordisk land må meldes til avlsvurdering.
  • Avkom etter hingst godkjent for norsk avl i henhold til ovennevnte får fulle rettigheter med hensyn til startrett i Klasseløpene og tilhørende årgangsløp, rett til oppdretterpenger etc.

Viktig info ved bruk av hingst som står i Norge og som ikke er avlsgodkjent

Avkom etter hingster i Norge som ikke er vist på avlsvurdering, godkjent for importsæd eller godkjent for bruk på egne hopper vil ikke være berettiget til:

  • Oppdretterpremier
  • Deltakelse i de klassiske årgangsløpene
  • Deltakelse i mønstringsløp og DNTs unghest-serie

Innmelding til avlsvurdering/teoretisk vurdering for varmblodstraverhingst

Valg av vurdering
Bekreftelse på innmelding

Les også