Ønsker å kartlegge hestens betydning for folkehelsen

Alle som tilbringer tid sammen med hester merker at det gjør noe med hvordan vi har det; hesten har betydning for helsen vår. For å få økt dokumentasjon på dette ønsker organisasjonen Hest og Helse å kartlegge hestens betydning for folkehelsen i Norge gjennom en spørreundersøkelse. Det Norske Travselskap (DNT) vil bidra i det viktige arbeidet og alle lisensierte trenere – både amatører og profesjonelle – vil motta en undersøkelse på e-post.

Foto: Hesteguiden.com

Hest og Helse er en landsdekkende medlemsorganisasjon som jobber for å fremme hesten i samfunnet. Organisasjonen tilbyr blant annet kurs for personell som arbeidet med hest som virkemiddel i terapi.

Nå har organisasjonen igangsatt en undersøkelse som ønsker å kartlegge hestens betydning for folkehelsen.
- Hest og Helse vet at det er mange helseeffekter av å være i stall, ikke bare for dem som er i et organisert terapiopplegg, men også utøvere av hestesport og frivillige i staller. Vi ønsker nå å kartlegge dette, forteller generalsekretær i Hest og Helse, Anette Isaksen.
- Vi håper på mange svar og at svarene vi får vil gi oss et klarere inntrykk av hvor stor betydning hesten har for folkehelsen, forteller hun.

Bred kartlegging blant hestesportsorganisasjonene i Norge

Hest og Helse går bredt ut og har sendt undersøkelsen til Det Norske Travselskap (DNT), Norsk Galopp og Norges Rytterforbund for at den skal kunne gi et best mulig bilde av de ikke-registrerte helseeffektene mange mennesker opplever gjennom å være i stallen.

Undersøkelsen kartlegger blant annet hvilken type stall man driver, hvor mange ansatte/frivillige man har samt spørsmål knyttet til de ulike virkningene man opplever at hesten og stallen har på menneskene som er der.

Oppfordrer til å delta i undersøkelsen

DNT vil bidra i kartleggingen ved å sende ut undersøkelsen til alle lisensierte trenere i travsporten – både amatører og profesjonelle. Generalsekretær i DNT, Svein Morten Buer, oppfordrer alle mottakere til å svare.
- Vi som holder på med hest vet hvilken betydning det har for helsen vår. Vi vet også at stallen har vært og er et sted der mennesker som kanskje ellers hadde havnet utenfor samfunnet, har funnet et sted å tilbringe tiden sin. Vi har imidlertid ikke dokumenterte fakta på dette og derfor er undersøkelsen til Hest og Helse svært viktig, forteller Buer.
- Jeg oppfordrer alle av våre utøvere som vil motta undersøkelsen til å svare på den og bidra med all informasjon som de har, avslutter han.

* Undersøkelsen vil sendes ut til alle lisensierte trenere, både amatører og profesjonelle, på e-post. Undersøkelsen legges ikke ut offentlig fordi man ønsker å redusere muligheten for doble svar.

 

Les også