Føllet

Føllets ankomst til verden er noe av det vakreste vi hestefolk er vitne til! Men, det kan også by på utfordringer. Vårt råd er å ha nær kontakt med veterinær når føllingen nærmer seg, slik at du raskt kan få bistand når det er behov for det.

Illustrasjonsfoto. Foto: Hesteguiden.com

Drektighetstiden kan variere med flere uker, så der aldri mulig å vite helt sikkert når føllet kommer. Derfor er det viktig å kjenne hoppa og tolke signalene på at noe er forestående. Når det nærmer seg følling vil hoppas jur vokse og på spenene vil det bli en vokslignende «propp». Det kan også dryppe melk fra juret. Likevel kan det gå mange dager før følling. Hopper flest liker instinktivt best å være alene når de skal følle, og oftest skjer det sent på kvelden eller på natta. Hvis du oppholder deg i stallen for å få med deg begivenheten, oppnår du oftest bare å utsette føllingen.

I dag finnes det lett tilgjengelig kamerautstyr slik at du kan følge med på PC eller mobiltelefon. Det er også utviklet «føllalarm» som festes på hoppa og som varsler når det er nært forestående.

Som oftest er selve fødselen over på 15-30 minutter. Dersom det tar lengre tid og hoppa tydelig ser ut til å slite, må veterinær tilkalles. Det lønner seg alltid å varsle veterinær om når du venter føll, slik at du vet at det går an å tilkalle på kort varsel. Etter føllingen vil navlestrengen ryke av seg selv når hoppa eller føllet reiser seg, og den bør ikke klippes av selv om det skulle gå litt tid. Det er viktig at hoppa etter fødselen kvitter seg med «etterbyrden» eller morkaken. Dersom dette ikke har skjedd i løpet av et par timer, må veterinær tilkalles. Det er også viktig å følge med på om føllet har avføring i løpet av de første timene. Først da vil føllets fordøyelse av morsmelka komme i gang.

Selv om føllet strever med å stå på beina, og kankje faller på de første forsøkene, er det best å la det finne ut av det selv. Etter at det har lært å finne spenene og er i gang med sugingen, er det bare en fordel at de lærer seg kontakt med mennesker, så klapp og kos er bare bra. Viktig er det også at de allerede dagen etter får komme ut (dersom det ikke er født ute – det går også bra om årstid og vær tillater). Et føll vil allerede den første dagen løpe rundt og få viktig mosjon. Dersom føllet kommer mens det fortsatt er vinter og må stå inne mye av tiden, vil det ikke ha noe «forsprang» på de føllene som kommer rett ut på beite.