Medisinering og behandling

Behandling av hester er regulert både av Forskrift om velferd for hest og hund i konkurranser (§ 6-8), Lov om veterinærer og annet dyrehelsepersonell, samt i DNTs antidopingreglement og karenstidsbestemmelser. Hest som skal delta i konkurranse skal ikke utsettes for behandling som kan påvirke hestens prestasjonsevne eller temperament i negativ eller positiv retning. Det er ikke tillatt å delta i konkurranse med hest innenfor angitt karenstid.

  • Hest skal kun behandles med legemidler som er tillatt å omsette og bruke i Norge. Valg av legemidler skal være i overenstemmelse med gjeldende veterinærforordning (EU 2019/12 om legemidler til dyr) etter kaskadeprinsippet.
  • Hest skal kun tilføres legemidler som er foreskrevet av veterinær til angjeldende hest. Unntak gjelder for legemiddel som skrives ut for vanlig forebyggende behandling av flere hester samtidig, eksempelvis parasittbehandling.
  • Injeksjoner på hest skal utføres av veterinær, eller av den veterinæren har gitt forsvarlig opplæring og bemyndiget i hvert enkelt tilfelle, jf. Lov om veterinærer og annet dyrehelsepersonell § 15 og § 18. Nedføring av nese-svelgsonde og/eller intravenøs behandling, inkludert infusjonsbehandling skal utelukkende utføres av veterinær. Unntak kan gjøres for opphold på klinikk, eller i forbindelse med sykdomsbehandling, der annet kvalifisert dyrehelsepersonell kan utføre slike prosedyrer på vegne av veterinæren. Ansvaret for slik behandling tilhører fortsatt behandlende veterinær, selv om denne ikke er tilstede.
  • Sjokkbølgebehandling skal kun utføres av veterinær
  • Hest med kronisk sykdom som har behov for vedvarende medisinering, anses ikke å være i tilstrekkelig konkurransemessig stand, jf. Løpsreglementets § 4-7.
  • All behandling skal føres i hestens helsekort.

 

Utdrag fra Forskrift om velferd for hest og hund i konkurranser:

§ 6.Hvilke opplysninger som skal utveksles når dyr får behandling
Før et dyr behandles, skal dyreholderen så langt som mulig gi behandleren fullstendige og korrekte opplysninger om hva slags trening eller konkurranse dyret skal være med på, og når treningen eller konkurransen skal finne sted.
På grunnlag av opplysninger fra dyreholderen skal veterinærer, dyrepleiere og andre behandlere informere dyreholderen om dyrets behov for restitusjon og hvordan behandlingen kan påvirke dyrets prestasjonsevner og egenskaper. Behandleren skal også informere om behandlingens rettsvirkninger etter § 8 og arrangørens reglement.

§ 7.I hvilke tilfeller det er forbudt å behandle dyr
Dyr skal ikke behandles før eller mens de trenes til eller brukes i konkurranse dersom treningen eller konkurransen kan påføre dyret unødvendige belastninger på grunn av behandlingen. Forbudet rammer bare personer som vet eller bør vite om treningen eller konkurransen.
Forbudet etter første ledd gjelder ikke nødhjelp eller annen nødvendig behandling av sykdom eller skade, jf. dyrevelferdsloven § 24 første ledd bokstav b og dyrehelsepersonelloven § 14. Forbudet rammer ikke veterinærer, dyrepleiere eller andre behandlere som har informert dyreholderen etter § 6 annet ledd og frarådet at dyret trenes til eller brukes i konkurranse.

§ 8.I hvilke tilfeller det er forbudt å trene eller bruke dyr etter behandling
Dyr som har blitt behandlet, skal ikke trenes til eller brukes i konkurranser dersom treningen eller bruken kan påføre dyret unødvendige belastninger på grunn av behandlingen, jf. § 11 tredje ledd bokstav d, e, f og g. Forbudet gjelder uansett så lenge det kan påvises virksomme rester eller virkninger av en slik behandling. Forbudet gjelder selv om behandlingen ikke har påvirket dyrets prestasjonsevne.