Skjerpede tidskrav i prøveløp

Styret i DNT har vedtatt endringer i DNTs prøveløpsbestemmelser, med virkning fra 1.1.2024.

Den viktigste endringen gjelder tidskravene for varmblodshester, som skjerpes noe.

Fra og med 1.1.2024 må varmblodshester fullføre prøveløpet på følgende tider for å få godkjent:

Alder: Sulky: Monté:
2 år 1.25,0 -
3 år 1.23,0 -
4 år og eldre 1.22,0 1.22,0

Endringene i tidskrav for varmblodshester gjelder tilsvarende i både Sverige og Danmark.

Det gjøres ingen endringer i tidskravene for kaldblodshester.

Av andre endringer verdt å merke seg, så fjernes begrensningen som tidligere tilsa at en hest måtte ha godkjent tid for sin aldersklasse. Fra og med 1.1.2024 vil et godkjent prøveløp ha gyldighet i 12 måneder også for 2- og 3-årig hester, men mindre hesten mister sin startberettigelse av andre årsaker.

Videre fjernes også begrensningen om at en hest som har gjennomført fire prøveløp uten å få godkjent skal vente i 30 dager før den kan gå nytt prøveløp.

Kravet til at en hest som har vært ilagt startforbud må gjennomføre nytt godkjent prøveløp, økes fra at startforbudet må ha hatt en varighet på 30 dager eller mer, og til at hesten skal ha vært ilagt startforbud i mer enn 90 dager.

Dette gjelder dog ikke i tilfeller der nytt godkjent prøveløp skal avvikles fordi hesten har vært ilagt et kortere startforbud grunnet uregjerlig eller farlig opptreden, jf. Løpsreglementets § 12-7 (2).
I spesielle tilfeller kan også hesten ilegges krav om prøveløp når det har vært ilagt et kortere startforbud av velferdsmessig grunner, jf. § 12-7 (3).

En siste endring i prøveløpsbestemmelsene er at det fra og med 1.1.2024 vil bli tillatt å ha med hjelpehest ved start i prøveløp.
En hjelpehest skal innmeldes til prøveløp etter ordinære bestemmelser, og deltar i løpet i tråd med Løpsreglementet og underliggende bestemmelser.

Det innebærer eksempelvis at utstyrlistens bestemmelser gjelder også for hjelpehesten, samt at en hjelpehest som ikke er i konkurransemessig skikk både kan bli strøket, eller ilagt startforbud i etterkant av løpet.

Les også

Sport

Praksis hos profftrenere

Årets kull med travtrenerstudenter er snart tilbake fra sine praksisopphold hos travtrenere i inn- og utland, fylt med nye erfaringer, kunnskap og motivasjon.
Sport

B-trenerkurs høsten 2024

Godkjent eksamen fra B-trenerkurset er ett av kravene for å søke Det Norske Travselskap (DNT) om lisens. Med profesjonell trenerlisens B kan du trene inntil fem travhester som eies av andre.