Veterinærinformasjon

På denne siden vil DNT legge informasjon som er relevant for hestepraktiserende veterinærer.

Vaksinasjon

Ansvarlig innmelder av travhest/ponni har ansvaret for at gyldig vaksinasjonsattest foreligger før hesten skal starte i løp. I mange tilfeller er det veterinæren som sender inn dette til DNT og det kan gjøres på to måter:

  • Veterinæren sender søknad til DNT om tilgang til vaksinasjonsapplikasjonen VetApp, og kan deretter legge inn vaksiner direkte fra mobilen. Dette registreres umiddelbart i vårt system. Trykk her for mer info og søknadsskjema.
  • Vaksinasjoner kan også sendes på mail til vaksine@travsport.no (Merk at det kan ta noen virkedager før vaksiner sendt på mail blir registrert i systemet)

 

Friskmelding 

Med hjemmel i DNTs Løpsreglement kan syke eller halte hester, eller hester som på annen måte ikke kan anses å være i tilstrekkelig konkurransemessig stand, ilegges startforbud av banedommernemnden. I slike tilfeller kreves det en friskmelding fra veterinær før hesten igjen kan innmeldes til travløp, i tillegg til fem dagers innmeldingsforbud.

Hensynet til hestevelferden tilsier at alle friskmeldinger må inneholde tilstrekkelig og korrekt informasjon, slik at hester ikke friskmeldes på feil grunnlag.

I tilfeller der det er utstedt en startforbudsskjema, skal friskmeldingen, som hovedregel, inngis på samme skjema. Nedre del av dette skjemaet har en friskmeldingsdel som behandlende veterinær fyller ut.
Kopi av dette skjemaet blir sendt pr. e-post til hestens ansvarlige trener på starttidspunktet.

Dersom dette skjemaet ikke er å oppdrive, eller dersom det ikke er utstedt et slikt skjema fra banedommernemnden, skal friskmeldingen likevel sendes skriftlig, enten i form av en e-post til; sporten@travsport.no, eller pr. post:
Det Norske Travselskap
P.B. 194, Økern
0510 OSLO

Når en hest er ilagt startforbud så skal det primære fokuset være at hesten får en forsvarlig utredning som skal sikre hesten best mulig helse og velferd videre som løpshest. Dette forutsetter en en god og åpen dialog mellom behandlende veterinær og hestens ansvarlige trener og/eller eier. Partene, dvs. ansvarlig trener og veterinær, er gjensidig ansvarlig for at en slik dialog finner sted, og som sikrer hesten en etisk og faglig forsvarlig behandling. 

En friskmelding skal alltid oppgi standardopplysninger som hvilken hest friskmeldingen gjelder, bane, dato og årsak til sykmeldingen, samt behandlende veterinærs signatur og stempel.  Friskmeldinger innsendt på e-post skal inneholde veterinærens navn og veterinærnummer.

Videre skal friskmeldingen alltid inneholde opplysninger om de undersøkelser hesten har gjennomgått, samt resultatet av disse. 

I tilfeller der hesten er behandlet/medisinert, skal opplysninger om hvilke preparater og/eller metoder som er tilført/benyttet, dosering, samt tidspunkt for siste behandling, fremkomme.

Det vises også til Løpsreglementets § 7-7 (6), og minner om at det må påregnes noe behandlingstid, samt at friskmeldingen uansett skal være DNT i hende senest siste virkedag før innmeldingsfristens utløp i tilfeller der hesten skal innmeldes til nytt travløp.

 

Helsekort

DNT presiserer at det er brudd på dopingreglementet hvis hesten er behandlet uten at dette er ført i helsekortet. Selv om det er ansvarlig innmelders ansvar å ha korrekte og tidfestede opplysninger i helsekortet er det likevel viktig at veterinærene er innstilt på å føre behandlingene de gir i hestens helsekort. Føringene i helsekortet skal inneholde dato for behandlingsstart og behandlingsslutt, diagnose/symptom, lokasjon, virkestoff/preparatnavn/metode, mengde, administrasjonsmåte, karenstid og behandlers navn. Informasjonen i helsekortet skal være mulig å tyde både av hestens representant, DNT og andre veterinærer. Helsekortet skal ligge i passet og begge deler skal følge hesten til enhver tid.

 

Behandling av hester

I henhold til lov om veterinærer og annet dyrehelsepersonell skal injeksjoner kun utføres av veterinær eller av en kvalifisert person instruert av veterinær i hvert enkelt tilfelle. Ansvaret for slik behandling tilhører fortsatt behandlende veterinær, selv om denne ikke er tilstede.

Infusjonsbehandling, nedføring av nese-svelgsonde og sjokkbølgebehandling skal kun utføres av veterinær.

 

Bisfosfonater

Informasjon om karenstid på bisfsofonater (eks. Tildren®)

 

Informasjon om bruk av glukokortikoider

 

Rapporteringsnivåer og grenseverdier

 

Nyttige lenker: